標題: 談情與說愛 [打印本頁]

作者: 程昱    時間: 2006-8-21 11:15 PM     標題: 談情與說愛

談情? 真情人所共知
說愛? 真愛人難明瞭

談情說愛,顧名思義先有情而後生愛

而情與愛在意義上有顯著的分別

很多人常常會對異性一見鍾情

何謂一見鍾情?是由突發事件所引發的情感

愛 ? 則由時間與經歷磨合而衍生

情不自禁意易離,
愛由心生奠根基。

p.s(程某劣作一帖,賀雪魚為談情說愛版版主,請笑納! )
作者: 雪御小魔女    時間: 2006-8-23 08:33 AM

謝謝程師兄阿
作者: 雨後陽光    時間: 2006-9-5 11:39 PM

同意~

情同愛本來就係兩回事~

對一個人生情可能只需要對方一個笑容,一句說話。

但係要生愛就係一件更複雜,更長時間既事。

所以我覺得未真真正正同情人共過患難都唔好講"我愛你"。
作者: kay    時間: 2006-9-6 08:45 AM

i agree your point !
作者: 太陽星辰    時間: 2006-9-7 07:09 PM

其實一個人有冇吸引到異性既魅力
同你相處一個星期左右己經知(短則數天)
相信大家都試過這情況吧

當中重要因素你feel唔到你個人夠唔夠Stable ,Mature,有冇Competitive, knowledge
另外一樣,大家都成日開講"樣"
雖然樣唔算係重要既因素,但無何否認佢有一定影響力
作者: 琛琛小朋友    時間: 2006-9-17 07:07 PM

同意~

情同愛本來就係兩回事~

對一個人生情可能只需要對方一個笑容,一句說話。

但係要生愛就係一件更複雜,更長時間既事。

所以我覺得未真真正正同情人共過患難都唔好講"我愛你"。
其實一個人有冇吸引到異性既魅力
同你相處一個星期左右己經知(短則數天)
相信大家都試過這情況吧

當中重要因素你feel唔到你個人夠唔夠Stable ,Mature,有冇Competitive, knowledge
另外一樣,大家都成日開講"樣"
雖然樣唔算係重要既因素,但無何否認佢有一定影響力

作者: FreedomJustice    時間: 2006-10-27 08:56 PM

very agree

歡迎光臨 HKYou (http://www2.asiadog.com/forum/) Powered by Discuz! 6.0.0