求助

在生命中,我們經常會遇到一些「不可愛」的人。

他們會向你展示一些令人討厭的行為-- 如吹毛求庛,惡言相向等等......

你有否想過這可能只是給自己的一道牆壁而己。

嘗試了解那行為背後的動機,一股腦兒的惱怒並不能令他改變的。

這些人就如北極的冰山一樣,堅硬無比,但可否試試換一個方法去融化他呢 ?

試想想互相也是惡言相向的結果會怎樣 ? 當然是一發不可收拾吧。

這些不可愛的舉動,其實只是他們的一種求助的信號罷了,只不過他們是用了以暴易暴的方法來告訴你罷了。

嘗試了解身邊一些你認為不可愛的人吧,令他們認為這世界仍然有愛來融化他們的心吧。

評論(16)

我覺得一個男仔如果可以溶化一座冰山既話...係好有成就感架~XDD

人的力量很有限,既然您不能改變世界,何不改變自己的心態?

與其去做一些吃力不討好的事情,何必到了最終把死角推向自己?

世界嘛~就是因為有不同的人才變得有趣,而且我不覺得自己是神,

我沒有任何理由將自己的理論或想法加到別人身上,您看著他撞板做錯,

可能他跌到過後再堅強起身,比我們學的更多,經一事長一智,不經歷過又怎成長?

語言只是用來表達,

不是用來教化,試回想讀書時期老師、古人、父母說的一切一切,

領悟教導您的又真能全部一一照做?

人不是為別人而活,不要期望去改變別人,每個人都有自己的命運

常規要過,這個世界沒有事情是絕對的對或絕對的錯,

您看他不順眼的行為只是因為那不是您能接受的範圍,

但這個世界總有別的人會認同他。

心態若是改變了,那又何來怒氣之有呢?

引用:
原帖由 雪御小魔女 於 2007-3-20 09:23 AM 發表

世界嘛~就是因為有不同的人才變得有趣,而且我不覺得自己是神,

我沒有任何理 ...
咦 ~ 9:23am ??雪魚唔使返工咩 ?

引用:
原帖由 雪御小魔女 於 2007-3-20 09:23 AM 發表

我沒有任何理 ...
改變自己的心態,這無疑係最好的方法,但真係有d咩方法呢 ? 又真係好難講.....

當你不覺得自己是被人羞辱的時候,別人是無論如何也是無法羞辱你的。

其實這篇文章是因又買了何權峰的書,以及論壇發生假相事件而引發的

看了你的回帖,我的用字可能給了你一種十分片面的感覺。 但我所表達的意思不是這樣的.......詞不達意.......

要努力改善.......

引用:
原帖由 程昱 於 2007-3-20 10:02 PM 發表

改變自己的心態,這無疑係最好的方法,但真係有d咩方法呢 ? 又真係好難講.....

當你不覺得自己是被人羞辱的時候,別人是無論如何也是無法羞辱你的。

其實這篇文章是因又買了何權峰的書,以及論壇發生 ...
最主要都係抒發自己心中所想者,人地睇唔睇得明又真係咁重要咩 ?

回復 #6 浪子楊顯 的帖子
咁有時寫出來都係想比人睇姐~ 講起話d人唔明我講咩﹐情感交流的情況會更加嚴重。

引用:
原帖由 程昱 於 2007-3-20 10:55 PM 發表
咁有時寫出來都係想比人睇姐~ 講起話d人唔明我講咩﹐情感交流的情況會更加嚴重。
唔....咁又係幾麻煩呢~

引用:
原帖由 浪子楊顯 於 2007-3-20 10:01 PM 發表

咦 ~ 9:23am ??雪魚唔使返工咩 ?
上班中.......

噓~~~唔好踢爆我吞泡食緊早餐都得掛~呵呵

引用:
原帖由 雪御小魔女 於 2007-3-21 09:06 AM 發表

上班中.......

噓~~~唔好踢爆我吞泡食緊早餐都得掛~呵呵
oicc~~ 細聲d~ 嘻嘻~

程公子和雪女兩位所說的也不無道理
如雪女所說,這個世界沒有真正的對與否
事實上,你們倆位所說/形容的事情我也曾用過
um......
對於雪女所說的話
我不敢否認她是錯的
可是,我卻不會只改變自己的心態;
反而,我卻會用耐心和智慧去改變那一些不可愛的人
使他們可以和別人融洽相處
此外,程公子這遍文章帶出來的重點
是否勸喻世人要學會包容和忍讓呢?

回復 #11 bluetree 的帖子
你所講的都好有道理,有時有好多野真係分唔到啱定錯

至於話那些不可愛的人,真的不宜太快的去否定他,我們所看見的只是他「不可愛」的表面

不過人總是矛盾的動物,總是把自己看到的那一面視為最真實的一面

有好多野,真定假,根本沒有人知道。

引用:
原帖由 程昱 於 2007-3-22 11:08 PM 發表
你所講的都好有道理,有時有好多野真係分唔到啱定錯

至於話那些不可愛的人,真的不宜太快的去否定他,我們所看見的只是他「不可愛」的表面

不過人總是矛盾的動物,總是把自己看到的那一面視為最真實 ...
就好似您見到我係一個人,其實我係一條笨魚~ 哈哈

近來同公司d人唔0岩,其實不嬲都唔0岩架啦~

正確黎講係同寫字樓d人唔0岩,但同同位的人就好fd,成班濕柴係到得把口,

佢地又唔係做這行出身,但為左邀功又講埋晒d官話,又唔等洗既野,

係哩個情況就係一班唔可愛但您又改變唔到既人囉~~

唯有改變自己   我以前放左工都會成日好嬲架,但宜家

一關上公司度門,就將d不滿放晒係入面,回到家開開心心,唔想比班濕柴激到我命都短幾年呀~

唔值呀嘛~

好似昨日咁無啦啦打黎,話我釘d表格唔好釘咁入,我心諗您白 癡架,係人都係放個釘書機入去就釘架啦~

跟住再同我講但又唔好釘咁出驚唔見喎,我咪話咁您send個版黎[教]我點釘啦,我話我咁大個女都唔識用釘書機架,

[勞煩]您教下我啦咁,佢話[一般釘法得啦]我心諗您即係有無講野呀????

我咪同佢講囉,我唔識咩叫[一般釘法]如果您唔教到我識既話,我就去問老細,費事要您地難做啦,

咁我唔明呀嘛~但又唔想您地次次幫我,要多做d功夫喎,我對您地好好架~唔想辛苦您地呀嘛~~~

結果佢話無野啦~我激到佢札札跳,但係佢自己先打黎講d白 癡野先既........

引用:
原帖由 雪御小魔女 於 2007-3-23 09:21 AM 發表

正確黎講係同寫字樓d人唔0岩,但同同位的人就好fd,成班濕柴係到得把口,

佢地又唔係做這行出身,但為 ...
比著係我就玩返佢地轉頭啦...
對住呢d咁既人唔使比面佢地架.....

引用:
原帖由 雪御小魔女 於 2007-3-23 09:21 AM 發表

佢地又唔係做這行出身,但為 ...
唉,D人係咁架啦!
淨係識得做D表面野畀人睇,
又好似我公司班大哥大姐咁
次次開完會,都話要改善呢樣,改善果様
但次次都淨係叫我地班細既改善,佢地?
有改善,頭兩日咁大把啦,跟著咪又係門面工夫?
我地D細既跟足規矩做,無事風平浪靜時就話我地「戇居」
我地唔跟足,有起事上黎就話我地做乜事唔跟規矩做,乜都畀佢地講晒

引用:
原帖由 程昱 於 2007-3-19 10:53 PM 發表
在生命中,我們經常會遇到一些「不可愛」的人。

他們會向你展示一些令人討厭的行為-- 如吹毛求庛,惡言相向等等......

你有否想過這可能只是給自己的一道牆壁而己。

嘗試了解那行為背後的動機,一股腦 ...
咁我會睇下係點樣既「不可愛」啦
好似我公司某君咁
開頭我都忍佢架,有邊個會唔想同公司的同事打好關係先得架?
問題係,每一次(真係每一次)同佢講親野
就算係好普通既傾閒話
都會有位畀佢入到黎「窒」到我飛起
就好似今年大年初一咁,如果唔係我同佢講左句「恭喜發財」先,佢迫住要回番句,佢就真係可以一返工就無端端就話我工作有問題,但其實我係依足規矩,無做錯到任何野
對住呢D咁既人,真係嘔血架
所以除非係工作上的必要,如果唔係,我都唔會同佢講多一句話,
次次都畀人「串」既感覺,真係好難受

發表評論
本文章已關閉或您沒有權限發表評論。